Начало Новини ЛЕПЕНЕ НА ПЛОЧКИ В БАНЯ

ЛЕПЕНЕ НА ПЛОЧКИ В БАНЯ

 

Как да поставим плочки на стените в банята?


 

Завършването на стените на банята с керамични плочки има много предимства пред такива методи за довършване като боядисване на стени или поставяне на тапети. 
 
Плочките имат отлични хигиенни свойства. Лесно се почистват и не поддържат разпространението на плесени и гъбички. 
 

 

Керамичните плочки не се страхуват от висока температура и влажност.

Те имат високи декоративни качества, така че винаги можете да избирате плочките с желания цвят и модел за ремонта у дома.
Друго предимство на плочките е тяхната издръжливост. В продължение на много години плочките могат да запазят оригиналния си вид. Поддръжката е лесна-просто трябва да се забърсват с влажна кърпа.
 
Както можете да видите, има много предимства на керамичните плочки пред другите видове довършителни материали. Но има един сериозен недостатък. Полагането на плочки изисква знания и опит и е най-трудоемкия метод да завършите стените на банята. 
 
Нека видим как да поставим плочките по стените на банята стъпка по стъпка.
 

 

Подготовка на стените за облицовка


 

Преди  да залепите  плочките, трябва да подготвите правилно стените. 
 
Като правило, подготовката на стената се свежда до премахване на стара боя, шпакловка и грунд спрей за по-добро сцепление при слагане на плочките върху стената
 
След като повърхността се почисти от старата боя, трябва да ремонтирате пукнатини , акоима такива в зидарията. 
 
Пукнатините могат да се запълнят с шпакловка, внимателно да се изравнят със шпатула, където е необходимо.
 
След като материала напълно изсъхне, можете да преминете към грундиране на стените.
 

Приготвяне на лепило за плочки


 

След като повърхността на стените е подготвена за залепване на керамични плочки, можете да продължите процеса като приготвите лепилото. За тази цел използвайте сухи смеси, специално разработени за приготвяне на хоросан, върху който да залепите плочките. Когато купувате суха смес, не забравяйте да се уверите, че тя е подходяща за приготвяне на лепило за плочки, поставени във влажна стая.  Ние препоръчваме лепилата на фирма Mapei. Висококачествени италиански продукти.
 
PDF каталог
През 2016г. МАПЕЙ България получи сертификат за система на управление по стандарт EN ISO 9001, издаден от център за сертифициране към TUV Austria Cert GMBH.
 
Сертификатът удостоверява способността на компанията да предоставя продукти, които да удовлетворяват клиентските и приложимите нормативни изисквания, както и наличието на системи за управление, насочени към непрекъснато подобряване на всички процеси, свързани с дейността на фирмата
 
Съотношението на сухата смес към водата като правило е посочено на опаковката. В подходящо оразмерен контейнер сухата смес се разбърква с вода, като се използва миксер, докато се получи еднаква гъста консистенция.
 

 

Разположение на плочките


 

Преди да започнете да полагате плочките, трябва да решите как да изглежда банята ви. Според модела плочки, които сте избрали следва да прецените дали ще ги лепите хоризонтално или вертикално. Освен това, трябва да имате предвид и декоративните елементи, ако използвате такива.
 

 

Как да поставите първия ред  плочки


 

Обикновено  първия ред на редене на плочки започва  от втора позиция,  по равна хоризонтална линия. Това се дължи на факта, че банята винаги има наклон и първият ред плочки се режат.
 
 
Желателно е, така да се изчисли, че последният ред плочки да са цели, а не рязани. Ако планирате окачен таван, изработена от PVC панели, това правило може да не се спази, тъй като  горния ръб на плочката се крие зад окачения таван. 
 
Лепилото се нанася с права мистрия (мистрия) върху малка площ, достатъчна за поставяне на 2-3 плочки. Дебелината на слоя лепило за плочки трябва да бъде 5-7 мм. Приложеният слой е опънат от шпатула-гребен.
 
 
След това малкото количество лепило за плочки се нанася върху шпатула директно върху самата плочка и също преминава през гребена, за да се получи неравномерност за по-добро сцепление.
 
 
Плочата се натиска силно в  теракола, положен към стената. След това, като използвате нивото, трябва да проверите хоризонталността и вертикалността на първата плочка, тъй като всички следващи плочки ще бъдат изравнени по нея.
 
 
За да се запази същата разлика между плочките, когато се полагат на стената, трябва да се използват специални кръстове и вложки. Дебелината на кръстовете обикновено е 1,5 мм. 
 
Ако цялата плочка не се вмества в ъглите, тогава тя трябва да бъде отрязана. За това се използва специален инструмент, наречен машина за рчзане на плочки.
 
 
 

 

Полагане на втория и следващите редове от плочки и фугиране


 

Следващите редове плочки се полагат като следваме нивелацията на първия . Спазването на хоризонталност и вертикалност трябва непрекъснато да се проверява посредством нивелир. 
 
Когато има тръби от стената, дупки с желания диаметър се изрязват в плочката с помощта на специален инструмент.
 
 
Лепилото, което излиза от фугите при поставяне на плочките, трябва да се отстрани с шпакла или мокър парцал, преди да изсъхне. 
 
След като сте поставили всички редове от плочки, можете да започнете да фугирате.
 
Фугиране
За фугиране на плочките препоръчваме да се използва фугираща смес на Mapei.
 
Фугата се разрежда с вода до кремообразна консистенция и внимателно се нанася върху отворите между плочките с шпатула. 
 
 
След като напълните всички отвори с фуги, трябва да извадите излишната смес с влажна кърпа. 
 
 
 

 

Както сами можахте да се убедите, няма специални тайни за полагане на плочки по стените на банята. Достатъчно е само да направите внимателно изчисленията и  да спазвате технологията на подреждане. Надяваме се, че сме ви били полезни и Ви пожелаваме УСПЕХ!
 
Намерете многообразие от плочки за баня в нашия каталог.
 

 

Коментари

A&M Ceramica AB Aca Ceramica Aco AERAULIQA Akvo Alaplana Ceramica Alcaplast ITT Ceramic Kapitan Mainzu Ceramica UNDEFASA Всички
Производители