Начало Новини Испански инвеститор ще произвежда плочки в България

Испански инвеститор ще произвежда плочки в България

Испанската Keros Ceramica ще изгради завод за подови и стенни керамични плочки в новата индустриална зона в Русе. Инвестицията ще е за 42 млн. лв., които ще бъдат вложени за две години. Планира се до края на годината производството да стартира. Проектът ще е в две фази - първоначално ще бъдат произвеждани по 9 хил. кв.м плочки на ден, а след три години капацитетът ще бъде удвоен и ще достигне 5 млн. кв.м годишно. Оборотът на завода се планира да достигне 30 млн. евро годишно. 
Испанската компания ще бъде подкрепяна административно от Българската агенция за инвестиции. През седмицата Keros Ceramica получи от нея сертификат за инвеститор „втори клас“, който се дава на компании с проекти на стойност между 40 и 70 млн. лв. Този тип инвеститори не получават стимули като безплатна земя или инфраструктура до обекта, но могат да се възползват от по-кратки административни срокове при получаване на различни разрешителни. Първата копка на завода вероятно ще е до края на лятото, докогато се очаква всички разрешителни за проекта да са издадени. 
Фабриката в България ще е първата за „Керос“ извън Испания. Фамилната компания досега е имала само дистрибуционни центрове в чужбина - в Унгария и Гърция. Оборотът й за миналата година е 27 млн. евро. Керамичните плочки се изнасят от Испания в около 100 страни, като основните пазари са САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Русия. 
В русенското предприятие ще работят 180 души, но броят на заетите ще се увеличи двойно при реализирането на свързаните дейности и производства като транспорт, дистрибуция и други услуги, изчисляват от Българската агенция за инвестиции. Испанската фирма ще ползва местни суровини за производството на плочки. Като местни консултанти и мениджъри в „Керос България“ са привлечени две познати имена - бившият директор в БТК Гроздан Караджов и Георги Прохаски, съпредседател на Центъра за икономическо развитие и бивш банкер. 
Керамичният завод ще е втората инвестиция на зелено в русенската индустриална зона. Първоначално теренът там беше подготвен за стъкларските заводи на турската „Шишеджам“. Инвеститорът обаче предпочете Търговище. Част от свободния терен беше харесан от френската „Монтюпе“, която вече започна изграждането на завод за алуминиеви авточасти за 80 млн. лв. Причината зоната да е предпочитана е наличието на инфраструктура и добрата локация на Русе, казаха представители и на двете компании, избрали дунавския град. 
Керамични плочки в България се произвеждат в пет предприятия - „Хан Аспарух“ - Исперих, „Хан Омуртаг“ - Шумен, „Подова керамика“ - Монтана, „Изида“ - Елин Пелин (в несъстоятелност). Теракота произвежда „Рока България“ (бившето „Фаянс“ - Каспичан), като предприятието е собственост на едноименната испанска компания. От години на българския пазар се продават основно вносни плочки, а българските предприятия работят и за местния пазар, и за износ. За миналата година статистиката сочи внос на керамични плочки на стойност 88 млн. лв. и експорт за 28 млн. лв. Появата на нов експортно ориентиран производител в България, какъвто е „Керос“, ще стопи тази отрицателна разлика. 

Разгледайте още плочки за баня!

Коментари

A&M Ceramica AB Aca Ceramica Aco AERAULIQA Akvo Alaplana Ceramica Alcaplast ITT Ceramic Kapitan Mainzu Ceramica UNDEFASA Всички
Производители